A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Кідрівський ліцей
Каноницької сільської ради

Будь обережним під час ожеледиці!!!

Дата: 02.08.2022 09:44
Кількість переглядів: 13

Зима – час свят, снігу і льоду. І хоча й говорять, що «у природи немає поганої погоди», усе ж таки зима приховує в собі певну небезпеку. Погода дуже непостійна – морози часто змінюються відлигою. У морозну погоду тротуари і дороги перетворюються на ковзанку. Ожеледиця дошкуляє пішоходам на вулицях міста. Саме під час ожеледиці на дорогах виникають аварії, люди травмуються, а іноді й гинуть.

          Ожеледиця – це тонкий прозорий шар льоду, що вкриває дороги, тротуари, стежки. Ожеледиця з’являється тоді, коли знижується температура внаслідок замерзання води, що утворилася під час відлиги. Якщо температура повітря  приблизно дорівнює нулю, то ожеледиця є досить часто, може зберігатися тривалий час. Це явище небезпечне як для пішоходів, так і для водіїв. Небезпека зростає, якщо таку дорогу припорошить невеликий сніг.

         Якщо на вулиці суцільна ковзанка, необхідно самому подбати про те, щоб не послизнутися. Взуття повинно бути зручним із неслизькою підошвою. Ходити по ожеледиці потрібно так: ступати на всю ступню, дещо розслаблюючи ноги в колінах. Піднімаючись угору, слід переносити вагу тіла на пальці, а коли йдете униз – тіло саме натискує на п’яти.

          Падати також необхідно правильно. Коли слизько, то не слід поспішати, бігти навздогін тролейбусу чи автобусу. Якщо ви все ж таки послизнулися, швиденько зорієнтуйтеся, куди падати. Намагайтеся руки притиснути до грудей, голову не закидайте назад, тоді ймовірність отримати травму зменшується. Якщо втратили рівновагу, то спробуйте повернутися в інший бік – це призупинить швидкість падіння і, можливо, убезпечить від важких травм. Якщо ви впали і забилися, то зверніться по допомогу до травмпункту.

          Узимку з дахів часто звисають крижані бурульки. Чимало людей зазнають від них травм, а дехто навіть позбувається життя чи стає калікою. Тому намагайтеся не ходити під вікнами будинків чи під балконами багатоповерхівок, тримайтеся ближче до середини тротуару.

          Пересуваючись містом у період танення льоду, слід бути особливо уважним. Проходячи повз будинки чи біля високих дерев, спершу необхідно переконатися у відсутності загрози падіння льодових наростів. У жодному разі не можна заходити за спеціальні огорожі.

Поведінка під час ожеледиці

По слизькій дорозі ходіть, не поспішайте.

Ноги у колінах в русі розслабляйте.

 

Послизнулись, ви швидко присідайте,

Висоту падіння відразу зменшайте.

 

Руки в кишені ніколи не кладіть,

Від травмпункта себе захистіть.

 

Під час ожеледиці ти не поспішай –

Проїжджу частину не перебігай.

 

Без потреби по слизькому не ходи,

Можна впасти, опинитись у біді.

 

Якщо впали й біль в суглобі,

Не нашкодь ще більше собі.

 

З часом біль не спав після падіння,

Може бути перелом – таке невезіння.

 

Треба на травмпункт звернутися,

Падіння наслідками може обернутися.

 

                       Пам’ятка «Обережно, ожеледиця!»

  • Для виходу на вулицю обирай зручне взуття з неслизькою підошвою.
  • Ходи не поспішаючи, ставай на всю підошву.
  • Бажано, щоб руки були вільні, тому що так легше втримати рівновагу.
  • Якщо послизнувся, намагайся присісти, щоб зменшити висоту.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень